четвер, 25 лютого 2021 р.

НЕЗГАСНА ЗОРЯ УКРАЇНИ

Цього року 25 лютого в Україні на державному рівні відзначають 150-річчя з дня народження видатної письменниці Лесі Українки.
Серед видатних жінок світу Леся Українка (Лариса Косач) займає одне з почесних місць. Письменниця, громадська і культурна діячка, перекладачка, фольклористика. Завдяки її творчості українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців і Україну заговорили у всьому світі.
Творча спадщина Лесі Українки включає більше 270 віршів, не рахуючи поем і віршованих драматичних творів, півтора десятка оповідань, стільки ж статей, величезну кількість перекладів, безліч зібраних унікальних народних пісень, казок, переказів, легенд українського народу.
Вона народилася слабкою і тендітною дівчинкою; практично постійно хворіла, але за своє коротке життя стала символом України, її непокори, самобутності і незалежності, опинившись в одному ряду з Тарасом Шевченком, Григорієм Сковородою, та Іваном Франком.
10 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ЛЕСЮ УКРАЇНКУ

👆Справжнє ім’я письменниці – Лариса Петрівна Косач-Квітка. Але, в сімейному колі її називали багатьма іменами, серед них були: Леся, Зея, Мишелосія. Зея або Зеїчок її звала мати – це ім’я похідне від назви сорту кукурудзи "зея японіка", мов тонка, як стеблинка. Мишелосією її називали разом з її братом Михайлом. Це парне ім'я дісталось їм через їх теплі та близькі стосунки.
👆Леся Українка була поліглотом. Вона вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, англійською, німецькою, французькою, італійською, давньогрецькою та латинською мовами – їх вона вивчала самостійно. Також бралась за вивчення грузинської, шведської та іспанської мови.
👆Одним із її захоплень була музика, до освоєння якої вона мала гарні здібності. Дівчинка вивчилася грати на фортепіано, але не змогла розвинути цей талант через хворобу кісток. Також мала гарний слух та голос і саме з її голосу записано близько 220 народних мелодій.
👆Ще одним із захоплень у якому вона досягла успіхів було малювання. Її називали першою жінкою-мариністкою. Але, на жаль, до сьогоднішнього часу збереглася лише одна її картина.
👆У віці 19 років Леся написала для своїх сестер підручник "Стародавня історія східних народів". Він був надрукований у Катеринославі (нині Дніпро) в 1918 році.
👆Пані Леся створила і ввела в лексикон слова, які ми зараз активно вживаємо, але які ніхто не використовував у ті часи, а саме: "промінь" та "напровесні".
👆У Луцьку біля В’їзної вежі та замку Любарта є дерево, яке іменують Лесиним. Вважається що саме під тим ясенем вона написала свого першого вірша.
👆"Білий" та "сірий" будинки, у яких проживала сім’я Косачів були зруйновані під час Другої світової війни. Згодом їх побудували з нуля та відтворили й зараз вони існують у якості літературно-меморіального музею Лесі Українки.
👆Сьогодні залишилось не так багато живих нащадків української письменниці й всі вони живуть за межами України. Серед них Роберто Гааб, що живе у Швейцарії – троюрідний племінник, онук Лесиної сестри Оксани, та Ольга Лютон-Петрова, яка мешкає нині в США – троюрідна племінниця, онука Лесиної сестри Ізидори.
👆Ім’я видатної української культурної діячки носять не тільки офіційні установи, такі як вулиці, бульвари тощо. Ім’ям пані Лесі у 1970 році назвали астероїд (2616 Lesya), він розташований між орбітами Марса та Юпітера.

Немає коментарів:

Дописати коментар