вівторок, 9 листопада 2021 р.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Чудовий день у листопаді,
Писемності та мови день,
Велике свято українське,
Поваги гідне та пісень.
Шануйте завжди українську,
Співоча мова пестить слух,
Її почуєш - сум зникає,
І стане швидшим серця стук.

Як покращити мовлення та письмо

💙ЧИТАТИ
     Не так важливо, яку мову ви збираєтеся вивчити або яких помилок позбутись – завдяки літературі можна звикнути до звучання та використання живої мови. При регулярному читанні мозок запам'ятовує навіть найскладніші слова, вислови та граматичні конструкції. Крім того, можна читати й аналізувати прочитане з погляду правил української мови.
     Читання має дивовижну користь для нашого мозку та психічного здоров’я. На відміну від соцмереж і телебачення, які стимулюють пасивне споживання інформації, читання – це активний процес. 
💙НАВЧАТИСЬ
     Один із найкорисніших – тренажер з правопису української мови. Величезна кількість лаконічних і наочних міні лекцій (від фонетики та правопису до загальних норм літературної української) з можливістю відразу пройти тестування і перевірити свої знання.
     Ще один онлайн-тренажер створила студія онлайн-освіти Ed-era – "Лайфхаки з української мови", 16 лекцій з інтерактивними конспектами та завданнями на закріплення знань.
💙РОЗМОВЛЯТИ, СЛУХАТИ, ДИВИТИСЬ
     Саме лише копирсання у граматиці не дасть можливість відчути мову. Грамотне мовлення – це звичка. Як відомо, для формування звички потрібно близько 20 днів. Поставте собі за мету протягом цього часу стежити, як пишете й говорите, вчіться помічати власні огріхи.
     Слухайте українську музику, але пам’ятайте, що в деяких піснях також є помилки (їх пошук може стати для вас своєрідною грою). Якщо з якоїсь причини у вашому плейлисті бракує вітчизняних виконавців – "Антологія українського альбому" до ваших послуг.
     Не забувайте і про чудодійні властивості кінематографа. Перегляд українських фільмів (або закордонних, але з українською озвучкою, субтитрами) може зіграти неабияку роль в удосконаленні ваших знань. Для поповнення вітчизняної фільмографії радимо добірку з 17 шедеврів українського кіно, які має подивитись кожен.
YouTube-канали:
Твоя підпільна гуманітарка
Ідея Олександрівна
Що таке українська мова? Ukraїner
"POETY. Діалог поколінь"
"Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність" (розсилка від проєкту IREX)

Немає коментарів:

Дописати коментар