вівторок, 21 лютого 2023 р.

ПРО МОВУ - ЯСКРАВУ, ДЗВІНКУ І ЧУДОВУ!

Мова - краса спілкування, 
Мова - як сонце ясне,
Мова - то предків надбання, 
Мова - багатство моє.
Мова - державна перлина, 
Нею завжди дорожіть:
Без мови немає країни -
Мову, як матір, любіть!
                                             Ф. Пантов 

     Сьогодні 21 лютого - Міжнародний день рідної мови. Для кожної людини її рідна мова це найцінніший скарб. Мова - душа нації, її генетичний код! Ми пишаємось своєю милозвучною, дзвінкоголосою, джерельною, вишуканою, величною, рідною серцю мовою! Нашу мову шанують і українською говорять жителі Канади, Польщі, Австралії, США та багатьох інших країн світу.
     Для вивчення та вдосконалення української мови пропоную вашій увазі декілька видань:
1. Авраменко, Олександр. 100 експрес-уроків української (суперкомплект з 2-х книг) / О. Авраменко ; іл. Наталки Гайди. - Київ : Книголав, 2016, 2017. - 192 с. : іл.

«100 експрес-уроків української» без проблем допоможуть освоїти тонкощі спілкування українською мовою. У кишеньковому самовчителі стисло і просто пояснюються складні моменти слововживання і побудови фраз.
     «Холостяк» або «парубок», «вибирати» або «обирати», «Паска», «Пасха» або «Великдень», «по четвергам» або «по четвергах» — книги дають відповіді на численні запитання і виправляють типові помилки.
     У виданні у простій формі розповідається про неточності, які зустрічаються у побутовому та офіційному спілкуванні українською. Кожна помилка коротко пояснюється та ілюструється кумедними зображеннями, які знімають офіціоз і полегшують засвоєння матеріалу.
2. Береза, Тарас. Слова, що нас збагачують : словник вишуканої української мови / Т. Береза ; дизайн обкл. В. Максимович. - Львів : Апріорі, 2016. - 382 с.


«Слова, що нас збагачують» – словник вишуканої української мови, покликаний відновити призабуті, а частково несправедливо «викоренені» з народної свідомості слова у нашій мові. Автор звертається до творчості майстрів художнього пера та літературного перекладу, щоб читач наситився різнобарв’ям словотвору рідної мови, її синонімічною розлогістю та величчю. Подані словникові одиниці, безумовно, збагатять словниковий запас кожного користувача та заохотять говорити рідною мовою якнайвишуканіше.



3. Українська мова для іміджу та кар'єри / І.М. Літвінова, Т.В. Котукова. - Харків: Видавництво "Ранок", 2019. - 160 с.


     
     Посібник стане в пригоді всім, хто послуговується українською мовою для кар’єри — державним службовцям, депутатам різних рівнів, посадовцям, юристам, працівникам сфери публічного спілкування та надання послуг тощо. А також тим, хто хоче вдосконалити свої знання для іміджу — сучасним свідомим та освіченим українцям.

Немає коментарів:

Дописати коментар