четвер, 7 травня 2020 р.

В КНИЖКОВІЙ ПАМ'ЯТІ МИТТЄВОСТІ ВІЙНИ


        “Є дати в кожного народу,
        Яких не вкриє цвіль і тлінь.
        Якщо тобі дали свободу,
        Вклонись героям до землі”.
                                        В.Кравчук 



    Друга світова війна стала однією з найбільших трагедій в житті українського народу за всю багатовікову історію. Війна принесла лихо і біль майже у кожну сім’ю.
     Про силу народного духу, велич подвигу мільйонів, що піднялися на захист Батьківщини, своїх осель і родин створено тисячі книг і кінофільмів, картин і пісень. 
     Тема війни нескінченна, бо має вічне джерело – пам'ять. Ця пам'ять незгасна – вона в наших серцях. 


     Довженко, О. Україна в огні
     Книга про Другу світову війну для дітей та підлітків — це ніби підручник з історії, написаний не з датами та мапами, а життями та переживаннями людей. 
     "Україна в огні" – це історія полум'я, що охопило родину Запорожців та всю Україну, змусивши відправитись боронити рідну землю на фронт. "Ми б'ємось за те, чому нема ціни у всьому світі, — за Вкраїну".                 
     Кіноповість Олександра Довженка насичена подіями та яскравими описами тогочасних страждань та віроломних подій війни, що випали на долю мешканців села Тополівка.    
     Поетичність мови та гіркоту сюжету автор поєднав у майстерну розповідь про людську гідність та важкі випробування, яка вже стала класикою для декількох поколінь читачів. 

     Васильєв Б., А зорі тут тихі... 
     Дивовижна та зворушлива історія про п'ятьох молодих дівчат, які без роздумів відправилися на фронт. Скільки потрібно мати мужності, щоб віддати своє життя заради майбутніх поколінь?
     Хоробрість, відвага, героїзм – ці якості линуть через весь роман червоною ниттю. Розуміючи, що майбутній бій практично не має шансів на перемогу, адже сили з самого початку не рівні, головні героїні все одно йдуть вперед, ризикуючи собою.
     Автору вдалося передати не тільки трагізм того, що відбувалося, але й розповісти про героїчні вчинки та мудрість людей того покоління. 

     У центрі сюжету історія про дев’ятирічного Бруно, який разом із сім’єю, старшою сестрою, мамою та батьком, вимушено переїжджає зі свого комфортабельного п’ятиповерхового дому в Берліні до будинку у загадковому Геть-Звідси.         Що це за загадкове місце Геть-Звідси з купою дивних одноповерхових будинків за колючим дротом? Ким саме працює його тато? У чому різниця між його родиною та євреями? Чому його новий друг, худорлявий Шмуль, який народився в той самий день, що і Бруно, але у Польщі, постійно ходить у смугастій піжамі? І чому їм не можна погратися разом? 
     Відповіді на ці запитання можна знайти ще задовго до того, як розгорнути книжку, але саме вона доможе вкотре усвідомити все – самостійно, не ковтаючи чужі емоції, а створюючи та переживаючи власні, які ще довго житимуть у серцях та головах після того, як автор поставить напрочуд сильну та водночас лаконічну крапку. 

    Австралійський письменник Маркус Зузак пропонує побачити та пережити Другу світову війну разом із дитиною, яка перебуває не зовсім зі звичної для багатьох читачів сторони барикад, оскільки є німкою. 
     У центрі сюжету — розповідь про спершу дев’ятирічну, а наприкінці книги вже й зовсім дорослу Лізель Мемінгер, дорослішання якої відбувається на тлі війни. На перший погляд, Лізель є доволі звичною героїнею роману про війну — доброю, наївною, стражденною сиротою, на долю якої припало чимало викликів. Отже, спершу безвісти зникає її батько, якого звинувачують у комунізмі, потім, аби врятувати від переслідувань, мати віддає її разом із молодшим братом до прийомної сім’ї, невдовзі дівчинка стає свідком жахливої та страшної смерті братика, а коли, нарешті, опиняється у новій родині, дізнається, що попереду на неї чатує ще цілий океан страждань і випробувань. Але у цьому ворожому та буремному океані Лізель вдається знайти напрочуд міцний човен — книжки.
     Справжня дружба та щира турбота одне про одного, кохання та люта ненависть, віра та відчай, війна та мир — вдаючись до теми спільної для багатьох травми, автор торкається багатох «вічних» тем.
 

     Ентоні Дорр, Все те незриме світло
     Дві сюжетні лінії роману знайомлять нас із двома протагоністами – хлопчиком Вернером, якому доведеться стати солдатом Третього Рейху, та незрячою французькою дівчинкою Марі-Лорою, яка втікає з окупованого Парижа до Нормандії, везучи із собою велику таємницю. Описуючи паралельно їхні долі, автор створює живих і пронизливих персонажів, які не лишають байдужими нікого.
     «Все те незриме світло» зрежисовано з безпосередністю притчі, змонтовано з тривожних, болісних, щемливих сцен, підсилено постійною напругою та насичено промовистими символами. Ефектний і попри все життєствердний текст не тільки показує бридке нутро війни, а й дає надію, силою любові створює вихід з безвиході.
     Роман Дорра, за який автор отримав Пулітцерівську премію, написано для дорослих читачів. Проте він легко ввійде в коло читання старших підлітків завдяки універсальності проблематики, переконливим підлітковим голосам та динамічності оповіді. 

     Крістін Генна, Соловей
 
   У книзі описані події, що відбувались у Франції в період Другої світової війни – через призму нелегкої долі двох сестер. Абсолютно різні за характером, але з однаковими принципами, прагненням до мирного життя, бажанням допомогти ближнім, а часто і зовсім незнайомим людям, – вони захищають країну від ворога. Це історія відважності і сміливості дівчини, яка, ризикуючи життям, рятує інших від неминучої смерті.
     А ще – це історія кохання, материнської любові й відданості рідному народові. Війна без тіні жалю пройшлася найкращими роками їхньої молодості, дала кожному свої уроки, забрала рідних, друзів, навчила пробачати і не втрачати віри в майбутнє.
     У кожного вона була своя, війна. Та у всіх було спільне бажання: мирне небо над головою і рідна країна без окупантів.

Немає коментарів:

Дописати коментар