вівторок, 5 травня 2020 р.

COVID ЛІКУЄ ЧИТАННЯ

       Книжковий світ — то особливий світ.
       Він, як магніт, притягує до себе.
       Коли читати вмієш з юних літ,
       Для тебе книга — це безкрає небо.
       Вона дає від Всесвіту ключі
       Й те, без чого людиною не бути.
       Читай удень, читай і уночі,

       Щоб світ цей незбагненний осягнути...

       Високий темп життя і мобільність змушують нас читати короткі тексти, інформаційні дайджести з дисплеїв гаджетів. Але вчені стверджують: читання книжок має кілька переваг перед їх прослуховуванням, а читання паперових книг ліпше, ніж їх електронні аналоги. До вашої уваги  надзвичайно корисні факти про те, як читання впливає на наш мозок, ознайомившись із якими, неодмінно захочеться стати книголюбом.
     Дослідженнями підтверджено:
1. Ви ліпше розумієте сенс, коли гортаєте сторінки
     Дивовижно, але торкання до сторінок книги пальцями, відчуття паперу з його фактурою і вагою допомагає мозку надійніше запам'ятати суть прочитаного. Коли гортаєте сторінки на екрані електронного пристрою, або прослуховуєте аудіокниги, то інформацію отримуєте суцільним потоком, матеріал засвоюється гірше.
2. Ви привчаєте дітей до читання
     Дослідженнями доведено, що батьки-книголюби надихають своїх дітей. Читання перетворюється на розвагу, що благотворно впливає на розвиток навичок читання. Згодом, коли знадобиться засвоювати інформацію, викладену письмово, діти сприйматимуть та засвоюватимуть її легше за ровесників, які не звикли до читання.
3. Паперові книжки читаються швидше
     Експеримент групи дослідників показав, що текст з паперу люди сприймають легше і читають швидше. На прикладі короткого оповідання було доведено, що читання тексту з екрану електронної книги забирає на 10,7% більше часу, ніж читання паперової версії. Користувачі планшетного ПК прочитали той самий текст на 6,2% повільніше, ніж ті, хто читав оповідання з паперу.
4. За допомогою паперової книжки легше розібратися в новому питанні
     Ще одне дослідження виявило, що нова інформація легше сприймається з підручника, ніж з екрану гаджета. Звісно, щоб зрозуміти текст, треба перечитати його кілька разів, але у випадку з паперовим підручником випробуваним доводилося рідше перечитувати текст, щоб вникнути  в суть питання. 
5. Читання робить дітей розумнішими
      Уміння розуміти світ безпосередньо пов'язано з лексиконом. Як показало тестування, у дитячих книжках лексикон у 1,5 рази більше, ніж словниковий запас, який використовують у пограмах телебачення. Розширення лексикону за допомогою читання дитячої літератури не тільки розвиває навички кращого розуміння прочитаного, а також покращує інтелект загалом - у дитячому віці і в подальшому житті.
6. Читання - секрет довголіття мозку
     Учені довели: читання допомагає з роками зберегти добру пам'ять і сповільнити її погіршення у процесі старіння організму. Як традиційна зарядка допомагає підтримувати у формі тіло, так читання постійно тримає в тонусі мозок і пам'ять. Тому бажано привчати себе займатися читанням, хай і помірно, та з дитинства.
7.  Читання проти хвороби Альцгеймера
     Неймовірно! Заняття, які вимагають зосередженності мозку, зокрема гра в шахи, розв'язування головоломок і, звісно, читання, зменшують імовірність розвитку хвороби Альцгеймера в 2,5 рази! Слабка мозкова активність істотно підвищує ризики появи та розвитку цього небезпечного захворювання.
8. Книжки допомагають спілкуванню
     Завдяки співпереживанню героям художніх творів ми легше розуміємо емоції інших людей в реальному житті, адже розвиваємо навички емпатії. Тому читання допомагає нам ставати більш соціальними та чуйними істотами.
9. Найліпше снодійне - це книжка
     Відомо, що робота  з електронними пристроями з певних причин збуджує,  подразнює психіку. Водночас вечірній ритуал читання паперової книги допомагає налаштуватися на здоровий сон, сприяє розслабленню, перемикає мозок із денної клопотнечі на спокійну ніч. Учені стверджують: читання книжки з екрана смартфона чи планшета перед сном може, навпаки, відстрочити момент засинання та знизити якість відпочинку.
10. Розслабитися з книжкою в руках
     Дослідники довели, що читання може до 68% знизити стрес - це ефекивніше, ніж антистресова дія спокійних прогулянок чи прослуховування музики. "Втеча від реальності" внаслідок занурення в книгу будь-якого жанру (!) допомагає також відсунути неспокій і турботи на другий план, бо мозок не здатен концентруватися на кількох предметах одночасно. Тому читання – прекрасний спосіб позбутися безпідставних хвилювань або відпустити ситуацію, яка непокоїла вас цілий день.
11. Читайте під час їжі! 
     Дивовижно, але поширена думка, що під час їжі краще зосередитися саме на їжі – нібито, це допомагає травленню, – не зовсім правильна. Якщо читати під час уживання харчів, то ви пережовуєте їх повільніше й довше, що благотворно впливає на їх засвоювання. Тому читати під час їжі як мінімум не шкідливо.
Читання книжок важливе – так стверджують науковці!
Джерело: http://vsviti.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар